25. juni 2024

Strandkrabbebisque med Rabarbergaarden, Fiskerikajen & REDUCED

Vi præsenterer en helt speciel pop-up i Lejet under uge 29. Rabarbergaarden, Fiskerikajen og REDUCED er gået sammen om at skabe en strandkrabbebisque, som ikke blot kan nydes af festivalgæsterne, men som også er et bæredygtigt tiltag, der gavner biodiversiteten i havene.

De 3 gastronomiske aktører samles i en smuk treenighed, hvor Fiskerikajen leverer strandkrabberne, REDUCED laver et koncentrat på krabberne, som base for bisquen, og Rabarbergaarden topper bisquen med lidt grønt fra gården. Aldrig har bæredygtighed smagt så godt! Dette bliver en unik madoplevelse, der er skræddersyet til at nydes i højsommeren, tæt ved vandet og med masser af sol.

Læs mere om pop-uppen her (nyhed adresse)

Strandkrabben som invasiv art og hvorfor vi skal spise den

Strandkrabben er naturligt hjemmehørende langs Europas og Nordafrikas kyster. Det er en hårdfør lille frækkert, der kan leve i stort set alle typer kystnære områder. Er der klipper eller mudderbund, fint sand eller ålegræs, så er strandkrabben ligeglad. Derfor er strandkrabben genial!

Desværre er der problemer ude i havet. Årtiers overudnyttelse af havets ressourcer, forurening og brutale fiskemetoder har efterladt havet i en situation, hvor strandkrabberne har det lidt for godt. For strandkrabbens største fjende er torsken og i de sidste 30 år er torsken forsvundet mere og mere fra de kystnære områder. Og så krabberne har fået frit spil. Den onde cirkel bliver komplet, for strandkrabberne findes nu i så stort et antal, at de nu spiser for mange af de æg og larver, der engang skal blive til fisk. De er jo sultne, de dejlige krabber, og det er bestemt ikke deres skyld, at de er så geniale, at de ikke lader sig påvirke af menneskers aktiviteter.

Heldigvis kan vi gøre noget ved det. Vi kan spise dem! De er nemme at fange og hvis alle mennesker prøver en dejlig strandkrabbebisque, så vil alle nok snart indse hvor vanvittig en ressource de er. Og det gælder om at spise mange af de små geniale krabber. Mange flere end vi gør nu! Naturen har brug for at vi skaber balance i tingene.

Holdet bag:

Rabarbergaarden er et økologisk landbrug, en restaurant, en landhandel, et gårdbageri, en planteskole, skolehaver og formidling. Den er en livsstil og en vision - et sted med en holistisk holdning til økologi, samspillet mellem dyrkning og natur, madkvalitet, sund levevis og de værdier, vi giver videre til vores børn. Læs mere her.

Fiskerikajen opstod på baggrund af en passion for det skånsomme fiskeri, den rene råvare og en kompromisløs jagt på den bedste kvalitet. De kender vores plads i fødevaresystemet og anerkender ansvaret for at bidrage til en mere bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer. Læs mere her.

REDUCED producerer bæredygtige naturlige smagsløsninger ved at genanvende sidestrømme fra fødevare- og landbrugsindustrien. Altid med fokus på smag, kvalitet og bæredygtighed. Læs mere her.